//ArrowChat Code

Upcoming Events for the Next 120 Day(s)

Page 2 of 4 FirstFirst 1 2 3 4 LastLast
Results 16 to 30 of 46

Thread: Tried moto yt175

  1. #16
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    MI, USA
    --
    3,194
    2 strokes still have transmission/engine oil, but it shouldn't be in the crank area. There might be a little 2 stroke mix left over from running/trying to start the engine in the past in the crank area, that's why sometimes a 2 stroke will smoke a lot when it first starts, or after idling for a while then revving it out, atleast that's my understanding of it. Anyway, the transmission section of the engine should have some sort of drain somewhere. Looks like the fill is on the right side of the machine (left side in the photo). The service manual would suggest what grade of oil to run and such, I suspect some people run transmission fluid in them, but normal ATV oil is probably what it normally calls for. Also note, ATV oil isn't anything super special, the biggest thing is that it has to have the right certs for wet clutches. A lot of engine oils are made with friction modifiers which will make wet clutches slip. Rotella T was one of the oils with the right certs, but I can't remember which weight had the right one, the other weight didn't have them. Rotella T is pretty good oil even though it's made by Pennzoil (never run that junk unless you 100% always change your oil very often).

    Anyway, looks like it's coming along well. Should be a fun machine to ride, never had a Yamaha 3 wheeler besides a Tri-Z for a short while with a couple major issues.

  2. #17
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Winnipeg Manitoba Canada
    --
    44
    What could be the problem if my trike will only start then die seconds later when I put gas in the spark plug hole?

    Sent from my LM-X510WM using Tapatalk

  3. #18
    fabiodriven's Avatar
    fabiodriven is offline Aspiring romance novel cover model, and the Official 3WW slayer of thieves and swindlers. Catch me if you can
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    East Bridgewater, MA
    --
    10,069
    Lack of fuel would be the first obvious guess.
    85 Tri-Zinger 60
    85 ATC250SX
    86 ATC250SX
    87 ATC250SX
    02 XR650L conversion
    84 ATC 480R

  4. #19
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    MI, USA
    --
    3,194
    Yea I'd agree, lack of gas from the carb to cylinder. First guess would be carb, second be fuel delivery to the carb.

    Probably best if the gas you're using is premix (guess it is but never hurts to say it). Starting it this way doesn't really lube the bottom end, but not a problem for a few test fires. At least you know one thing, your ignition system is working fine.

  5. #20
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Winnipeg Manitoba Canada
    --
    44
    It's oil injected. It's a 1983 Yamaha tri moto yt175


    Sent from my LM-X510WM using Tapatalk

  6. #21
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    MI, USA
    --
    3,194

  7. #22
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Gold Hill, OR
    --
    1,295
    It probably needs crank seals to be honest.


    Joker 90
    1970 Honda US90- aquarius blue
    1981 Yamaha YT125
    1986 Yamaha Big Wheel 80
    1986 Kawasaki Tecate KXT500
    1987 Kawasaki KXT250B2
    2005 Yamaha YFZ450

  8. #23
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Winnipeg Manitoba Canada
    --
    44
    Would a bad crank seal prevent it from running?

    Sent from my LM-X510WM using Tapatalk

  9. #24
    fabiodriven's Avatar
    fabiodriven is offline Aspiring romance novel cover model, and the Official 3WW slayer of thieves and swindlers. Catch me if you can
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    East Bridgewater, MA
    --
    10,069
    Quote Originally Posted by Madmike420 View Post
    Would a bad crank seal prevent it from running?

    Sent from my LM-X510WM using Tapatalk
    It's unlikely. It's more likely it would run but not well, and it could potentially run away if the seals were bad enough I would imagine, but that would be a really extreme case.
    85 Tri-Zinger 60
    85 ATC250SX
    86 ATC250SX
    87 ATC250SX
    02 XR650L conversion
    84 ATC 480R

  10. #25
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    san dank
    --
    3,525
    I`d smoke some more joints .........just to be sure........and eat a bag of BBQ Kettle potato chips...........clean the carb .........premix fresh fuel synthetic 30 - 40 to 1 ......change the plug ! ...........drop and give me 20 !

  11. #26
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Winnipeg Manitoba Canada
    --
    44
    So I got it running. Bad head gasket was the problem. Won't stay running now. Sounds odd to almost like something rubbing

    Sent from my LM-X510WM using Tapatalk

  12. #27
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    MI, USA
    --
    3,194

  13. #28
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Winnipeg Manitoba Canada
    --
    44
    K. Sounds to me like maybe the piston rings rubbing or scratching

    Sent from my LM-X510WM using Tapatalk

  14. #29
    stoshu is offline At The Back Of The Pack Arm chair racerFirst time rider
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    winnipeg
    --
    222
    What did you do to clean up the cylinder? That old piston looked pretty rough.

  15. #30
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Winnipeg Manitoba Canada
    --
    44
    Bought a brand new one.

    Sent from my LM-X510WM using Tapatalk

//ArrowChat Integreation Code //